Det er noen sjeldne øyeblikk i livet når oppdagelsen av en bestemt bok, undervisning eller visdom bare treffer oss og etterlater oss andpustne og fylt med ærefrykt, takknemlighet og glede. Vi erkjenner umiddelbart at vi har kommet over en stor skatt. Når vi er i dens nærvær og gir etter for dens glans, kan vi umiddelbart føle at den har begynt å forandre oss. Det har vært min opplevelse med å møte arbeidet til den bemerkelsesverdige bulgarske åndelige læreren Omraam Mikhael Aivanhov.

Historiebøkene er strødd med kloke åndelige lærere. Uavhengig av sannhetene de har sagt, har mange av dem ikke gjort noen stor forskjell i folks liv eller verden generelt. Hva forklarer transformasjonskraften til noen av dem? Hvorvidt en stor åndelig lære faktisk engasjerer oss eller ikke, avhenger selvfølgelig av vår åpenhet for den, men også av andre faktorer. Det er ikke nok at undervisningen er sann. I tillegg må det være i samsvar, ikke bare med tidligere visdom, men også med den beste nåværende kunnskap. Det må formidle relevans, umiddelbarhet, og at det er viktig. Fremfor alt må undervisningen på en eller annen måte være riktig for tiden, og den må føles riktig. På et tidspunkt, hvis disse betingelsene er oppfylt, kan magi skje: Vi, og verden rundt oss, kan forvandles.

Ikke bare er Aivanhovs lære i samsvar med menneskehetens største visdomstradisjoner, den er i forkant av vår utviklende kunnskap om verden. Dette betyr at de som foretrekker at deres åndelige lære er støvete og skorpete, arkaiske og mystiske, må se andre steder. Aivanhov tar ikke til orde for å søke tilflukt i en sentimental fortid. Ved å bruke fornuften til det fulle, og supplere den med sine bemerkelsesverdige visjonære krefter, gir han et fantastisk bilde av menneskelig transformasjon som er moderne og oppdatert.

En av de mest slående egenskapene til Aivanhovs undervisning er enkelheten og klarheten som skinner gjennom i hvert øyeblikk. Hans usminkede, ryddige ord er en forfriskende kontrast til de håpløst obskure forvirringene som i dag passerer for "åndelig" lære. For en glede å gjenoppdage den autentiske visdommen ikke trenger å være ugjennomsiktig og ugjennomtrengelig!

Selv om Aivanhovs lære stemmer overens med det beste av den eldgamle visdom som har gått foran den, er den på mange måter frisk og ny. Aivanhov var åpenbart klar over den moderne vitenskapens gjennomtrengende innsikt. Han hedret dette vinduet mot verden, og ved å bruke sitt betydelige intellekt og forståelse åpnet han dette vinduet ytterligere. I motsetning til mange åndelige lærere, gikk Aivanhov aldri rundt det moderne bildet av universet; han marsjerte rett gjennom den og utvidet den. Dette er en grunn til at undervisningen hans virker så relevant for vår tidsalder.

Det er nok flere såkalte åndelige lærere i dag enn noen gang før. Vesten er oversvømmet av dem, og det har i mange tilfeller vært vanskelig å skille ut vismannen fra den ulærde. Midt i det nåværende supermarkedet av tilbud, kan den åndelige søkerens oppgave med å finne en ekte lærer være skremmende. Det er en av grunnene til at det er en stor ære og et privilegium å anbefale undervisningen som presenteres i denne boken. Den er i klasse med få andre.

George Feuerstein er unikt kvalifisert til å bringe skriftene til Omraam Mikhael Aivanhov til vår oppmerksomhet. Dr. Feuerstein er en verdenskjent forsker innen spiritualitet og komparative religionsstudier, hvis bøker jeg har hatt nytte av i årevis. Hans forfatterskap – og hans liv – legemliggjør den samme dybden, integriteten og verdigheten til hans nåværende emne.

Dette bindet er en fortryllende, lyrisk sang mellom Feuerstein og Aivanhov – Aivanhov synger melodien, og Feuerstein avrunder partituret med dyktig, uanstrengt tolkning.

Jeg blir ofte spurt i forelesninger og seminarer: "Hvem er i dag en troverdig, ekte, åndelig lærer?" Nå kan jeg svare uten å nøle: Møt Omraam Mikhael Aivanhov og se hva som skjer.

Larry Dossey, MD
New Mexico
Forfatter av «Recovering the Soul; Space, Time og Medicine» : Meaning and Medicine, and Beyond Illness.


  • «I Georg Feuersteins fantastiske presentasjon av en moderne Mester, ble jeg dypt rørt over Aïvanhovs bodhisattviske enkelhet, sannferdighet og humor, og Feuersteins selvutslettende avklaringer der det er nødvendig, som gjør denne boken til et skattekammer for alle som er åpne for de store visdomstradisjonene."
     — Frederick Franck, MD, forfatter av The Zen of Seeing and My Days with Albert Schweitzer

  • "The Mystery of Light er en levende fortelling om Aïvanhovs bemerkelsesverdige liv og vil garantert berøre mange av leserne på den "sanne dybden" som var del av Aïvanhovs resept for å leve."
    — Stanley Krippner, Ph.D, professor i psykologi, Saybrook Institute, forfatter av Personal Mythology

  • "Denne boken har et bredt historisk og kulturelt perspektiv og panorama som Aïvanhovs budskap er mesterlig malt på."
    — David Frawley, OMD, skriver i Yoga Journal